Київщина потребує спеціалістів у органах держуправління: університет підписав меморандум з Київською обласною радою

Центр неперервної освіти «Освіта для сталого розвитку – інтегральне лідерство» > Новини > Київщина потребує спеціалістів у органах держуправління: університет підписав меморандум з Київською обласною радою

У п’ятницю, 2 жовтня 2020 року, у документ-сервісі «Готово» відбулось довгоочікуване підписання угоди та меморандуму про співпрацю між Київською обласною радою та ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» (Університетом Григорія Сковороди в Переяславі). У заході брали участь перша заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова, начальник юридичного відділу Київської обласної ради Сергій Богачов, доктор історичних наук, професор, ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віктор Коцур, декан факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій сковородинівського університету, кандидат політичних наук, доцент кафедри політології Віталій Коцур.

Як повідомляє сайт Київської обласної ради в умовах реформи децентралізації така співпраця є надзвичайно важливою і необхідною, – цю думку висловили усі підписанти. Адже в органах місцевого самоврядування повинні працювати люди з якісними знаннями, які зможуть успішно та ефективно управляти. Це стосується і депутатів різних рівнів, і голів ОТГ та рад. І це не якась забаганка, а вимога часу.

Метою меморандуму є співпраця та обмін інформацією і досвідом в межах відповідних функцій і повноважень сторін, у сфері підготовки та підвищення кваліфікації державних службовців центрального та місцевого рівнів на базі Центру неперервної освіти «Освіта для сталого розвитку – інтегральне лідерство» створеного в рамках реалізації міжнародного проєкту програми ЄС Еразмус+ напряму КА2. №586098-EPP-1-2017-1-UA-EPPKA2-CBHE-JP «Модернізація педагогічної вищої освіти з використанням інноваційних інструментів викладання – MoPED»,на основі рівноправності, взаємної вигоди дотримання загальноприйнятих норм і принципів. Предметом домовленостей є спільна діяльність сторін для досягнення мети меморандуму, що здійснюється у формі підготовки та реалізації спільних заходів, проектів і програм підвищення кваліфікації з метою здійснення професійної підготовки фахівців у галузі публічного управління та адміністрування.

Задля досягнення мети домовлено про обмін інформацією про плани діяльності, проекти і програми в його межах, створення єдиного інформаційного простору у сферах спільної діяльності, які представляють взаємний інтерес, проведення спільних наукових і практичних конференцій, симпозіумів, семінарів, круглих столів, тренінгів, а також інших заходів; підготовка колективних монографій, науково-практичних робіт, збірників наукових статей, альманахів, науково-довідкових видань, тощо; організація навчальних, виробничих та переддипломних практик на базі Київської обласної ради згідно з графіком навчального процесу та з дотриманням вимог чинного законодавства України; організація програм та курсів підвищення кваліфікації на базі Університету з дотриманням вимог чинного законодавства України та реалізація інших освітніх, наукових, соціальних, міжнародних проектів, спрямованих на співробітництво між сторонами меморандуму.

Меморандум укладено строком на п’ять років, він набув чинності з дня свого підписання. Слід зазначити, що дія меморандуму автоматично продовжиться на наступний п’ятирічний термін, якщо жодна зі сторін письмово не повідомить іншу про свій намір припинити його дію не пізніше як за один місяць до закінчення строку дії. У разі припинення його дії заходи, які було розпочато на підставі меморандуму й не завершено протягом строку його дії, продовжуються і завершуються згідно з умовами, що були раніше узгоджені сторонами, за деяким винятком випадків, коли завершити ці заходи неможливо.

Себто, підписання меморандуму передбачає популяризацію наукових знань, обмін досвідом, підвищення кваліфікації науковців, викладачів та працівників Ради, забезпечення доступу студентів, аспірантів, викладачів, наукових співробітників до нових здобутків у сфері публічного управління та адміністрування, створення творчих колективів для розробки актуальних наукових проблем, об’єднання зусиль Сторін для здійснення спільних проєктів в сфері публічного управління та адміністрування, у тому числі із залученням третіх сторін, для забезпечення координації кооперації діяльності між університетами та Радою.

Під час зустрічі перший заступник голови Київської обласної ради Тетяна Семенова неодноразово наголошувала на тому, що в нашій державі необхідно законодавчо закріпити кваліфікаційні вимоги до майбутніх депутатів та керівників органів місцевого самоврядування.

«Це має бути хоча б на рівні кількамісячних курсів. Щоб людина знала, що таке бюджет, що таке бюджетні відносини, що таке соціально-економічний розвиток, що таке стратегії, які вони мають бути. Сьогодні на цих виборах знову ідуть люди, які на жаль, не всі мають потрібні знання і навички» – каже Тетяна Семенова.

У свою чергу, ректор сковородинівської альма-матер бачить майбутню співпрацю надзвичайно перспективною і впевнений, що в процесі взаємодії відбудуються цікаві і важливі форми та методики співробітництва.

«Університетські знання дають потужну теорію і наукову базу. Практика ж завжди багатовимірна, багатоаспектна. Тому поєднання теорії з практикою дасть надзвичайно позитивний ефект для управлінської, депутатської роботи, для кваліфікаційного багатогранного  росту кожного спеціаліста» –  зазначив Віктор Петрович.

«Ми передаватимемо студентам весь свій досвід в області діловодства, документознавства, проведення та організації сесій, механізми прийняття рішень, всі ці та інші практичні навички студенти Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди зможуть отримати у практичній площині» – підсумувала перший заступник голови Київської обласної ради Тетяна Семенова.

Принагідно, майже ідентичний меморандум було підписано у цей день і з Національним транспортним університетом у особі його ректора, Президента транспортної академії України, Заслуженого діяча науки і техніки України Миколи Дмитриченка.

Нагадаємо, що в середині вересня Київська обласна рада заявила про наміри юридично задокументувати співпрацю з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі. Про це стало відомо 17 вересня 20209 року, в ході зустрічі в.о. голови Київської обласної ради Тетяни Семенової  з деканом факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій Університету Григорія Сковороди в Переяславі, кандидатом політичних наук, доцентом Віталієм Коцуром та керуючим справами виконавчого апарату КОР В’ячеславом Кучером, де обговорювалися подальші кроки цієї співпраці.

На зустрічі мова йшла про проходження практики студентами переяславського університету в обласній раді, можливість проходження курсів навчання та підвищення кваліфікації для працівників державної служби і місцевого самоврядування. Зазначалося, що меморандум про співпрацю сторін буде підписано після підготовки та узгодження усіх юридичних питань сторонами на початку жовтня.

«Київщині потрібні кваліфіковані спеціалісти, особливо в органах державного управління, місцевого самоврядування. Заклади вищої освіти розвиваються та мають змогу їх готувати на достойному рівні – мені приємно це контстатувати. Впевнена, це буде корисна співпраця і для обох сторін. Студенти матимуть можливість закріпити теорію практичними навичками, а згодом, можливо, навіть отримати роботу.  Нові можливості отримає й рада. Співробітники матимуть змогу підвищити рівень кваліфікації, а за необхідності та при бажанні – ще й отримати нову професію» – наголосила тоді Тетяна Семенова.

 «Віднедавна в університеті утворено факультет гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій, на якому діють дві кафедри політології і публічного управління та адміністрування. Кафедра публічного управління та адміністрування вийшла досить потужною, як я й планував. Викладачі, які до нас прийшли, мають колосальний досвід у сфері державного управління, працювали у Верховній Раді, Кабінеті міністрів України. Не зрідка буває, що людина має досвід, отримує державну керівну посаду, але не має відповідної освіти для неї. Навчатися у нас цікаво, та й, зазвичай, на цю спеціальність вступають люди, які конкретно хочуть стати держслужбовцями. У цьому році ми випускаємо бакалаврів (ліцензування отримали чотири роки тому) та ліцензуємо магістрів. Ми співпрацюємо із досить різними державними установами, робимо усе належне аби наші сковородинівці проходили там практику.  Крім того, з нинішнього року на базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі можна  отримати диплом магістра з бізнес адміністрування міжнародного зразка Швейцарської школи бізнесу Монтре»розповідав на зустрічі Віталій Коцур.

За матеріалами сайту Київської обласної ради